Körsång, kärlek och konserter

Okategoriserade

Adventskonserterna 2012

13 jan , 2013, 20.23 pedablogg

 

Konsert 1, 22.11.2012

Årets första adventskonsert ägde rum i Pedersöre kyrka den 22 november. Vi hade övat in repertoaren sedan september och nu var det äntligen dags att få dela med oss av julstämningen. Publiken tog småningom plats i den stora, ljusa kyrkan, och vi inledde konserten på övre våningen framför den ståtliga orgeln. Vi började med fem latinska sånger, både modernare verk i form av Prelude, Ubi Caritas och Northern Lights, samt klassikerna Ave Maria och Veni veni.

I nästa del av konserten förflyttade vi oss ner till altaret i kyrkan medan vi sjöng traditionella julsånger, så som Från himmelen kom ängeln Gabriel, När det lider mot jul och När juldagsmorgon glimmar. I psalmen Giv mig ej glans var även publiken välkommen att sjunga med. Vi hörde Anna Höglund på piano samt Rasmus Borg som spelade klarinett till styckena i den här delen av konserten.

Nytt för i år var att mans- respektive damkören övat in varsitt stycke inför adventskonserten. Detta har krävt en hel del extra jobb, och visst var det mödan lönt! Vi ser framemot att ta med oss denna tradition även till framtida konserter. Männen sjöng On hanget korkeat, nietokset och damerna bjöd på A child is born.

I den sista delen av framträdandet sjöng vi Jouluhymni, Carol of the bells samt publikfavoriten Koppången. Konserten avslutades värdigt med Recessional och blommor delades välförtjänt ut till vår dirigent Maria Timoshenko. Efter konserten höll vi traditionsenligt punschring innan vi begav oss hem. Trötta men nöjda efter den första adventskonserten gick vi in i bussen och åkte tillbaka till Vasa.

Konsert 2 och 3, 30.11 – 1.12.2012

Brändö kyrka i Vasa är liten men vacker. Den är inte pråligt dekorerad och altaret är anspråkslöst. Den dämpade belysningen och det mörka, knarrande trägolvet fick det nästan att kännas som man rest hundra år bakåt i tiden. Orden Giv mig ej glans, ej guld ej prakt kunde inte passat bättre någon annan stans. Det var här våra två senare konserter hölls under den första adventshelgen.

Vi var ett gäng frusna korister, pinade av den kalla blåsten, som steg in i kyrkan. Nu hade kölden och snön börjat dra in över Vasa, vilket för många är viktigt för att julstämningen skall infinna sig. Snabbt fick vi ändå upp värmen tillsammans genom att repetera valda delar av repertoaren. Stämningen var positiv och förväntansfull: efter framträdandet i Pedersöre hade vi vanan inne och kunde nu göra ifrån oss ännu bättre!

Känslorna precis innan en konsert drar igång är blandade. Det är pirr i magen, nervositet, glädje och spänning. Men när det väl är dags att tåga in till publiken är det en skara rakryggade, stolta korister som träder fram. Det nervösa fnissandet och hostandet är som bortblåst, och alla är fokuserade på att ge ett så fint framträdande som möjligt. När man möter publikens leende, förväntansfulla ögon vill man bara göra sitt absolut bästa.  Och det gör vi, tillsammans.

Konserterna i Vasa skilde sig från Pedersöreframträdandet något i uppläggningen. I Brändö inledde vi med de traditionella svenska julsångerna, och kören ställde först upp sig i gångarna runt publiken medan vi sjöng Från himmelen kom ängeln Gabriel och När det lider mot jul. I övrigt var arrangemanget det samma, och vi ställde upp oss vid altaret resterande delen av konserten. Slutligen tågade vi ut till en repris av Recessional.

Efter den sista konserten var det glädje, lättnad och framför allt julstämning som rådde. Det fanns fortfarande också en positiv förväntan i luften bland koristerna! Den efterlängtade julfesten skulle nämligen äga rum samma kväll, och något bättre sätt att avsluta den intensiva terminen på kunde vi inte tänka oss.

Amanda Bäckman

Foto: Johan Hagström och Mats Forsman

, ,

Kommenteringen är stängd.