Körsång, kärlek och konserter

Aktuellt

Årskrönika 2012

28 jan , 2013, 14.54 pedablogg

 

Jag är antagligen inte den enda som fortfarande tror att det fortfarande är 2012, även om kalendern visar att vi snart får vända blad till februari. Trots att ett år kan kännas långt och segt så har månaderna smugit förbi snabbt och näst intill obemärkt. För Pedavoces del innebar ändå fjolåret mycket arbete med ypperliga resultat.

Vi höll insjungningar i januari, och målet för vårterminen var två konserter tillsammans med vokalensemblen Vocado under Vasa körfestival i maj. Temat för vårens repertoar blev Nordiskt ljus, och innehöll verk med såväl inhemsk som nordisk anknytning.

Under vårterminen ordnades två körhelger, vilket gav oss chans att under två intesiva veckoslut nöta in repertoaren. Helgerna avslutades som vanligt med festligheter. Förutom vanliga övningar och körhelger hölls även stämövningar. Tillsammans med Rockföreningen ordandes i februari den traditionsenliga Musiksitzen, där musikpriset denna gång gick till 4play. Vappen firades som vanligt med att vi hälsade våren med sång på Övis trappa.

           

Efter månader av övning och slit var det äntligen dags för konsert. Tillsammans med Vocado fyllde vi Åbo Akademis Foajé under våra konserter. Repertoaren och framförandet möttes av lovord, och Vasabladet kallade konserterna en ”succé” och ”en hellyckad kväll”. Efter konserterna avslutades vårterminen formellt med vårfest. Vocado firade med oss, och vi upplevde en magisk kväll i deras sällskap.

Efter ett välförtjänt sommarlov med tillhörande sommarträff satte vi igång igen. Höstens insjungningar resulterade i 32 nya korister. Hösten vigdes åt inövande av dels adventskonsertrepertoar och dels cd-repertoar. Vi inledde inspelningarna av vår cd-skiva Equinox. Inspelningarna fortsätter under våren 2013. Under höstterminen hann vi även med ett besök till Åbo, där vi kombinerade körhelg med körgemenskap i form av övningar och en avslutande sitz tillsammans med Brahe Djäknar och Florakören. Vi hoppas kunna återgälda vänligheten vi möttes av ifall våra sångarbröder och sångarsystrar någon gång söker sig upp till Vasa! Höstterminen avslutades med tre uppskattade adventskonserter och en julfest.

Att sjunga i Pedavoces innebär dock inte bara jobb. En höjdpunkt under vårterminen, åtminstone för körens damer, var den oförglömliga dammiddagen som våra eminenta herrar ordnade. Det blev en afton i 30-talets Chicago, och vi damer blev bjudna på en storslagen middag, vi löste mordgåtor och dansade intill småtimmarna. En delegation från vår styrelse deltog i Brahe Djäknars 75-årsjubileum i Åbo, och vi var många som avundades våra representanter.Terminerna kryddades också med olika mindre uppträdanden, och under 2012 har vi bland annat uppträtt på två Pedaiters bröllop, vid Tikanojas konsthem under deras Martta Wendelin-utställning och för Vasa stadsbiblioteks anställda under deras julfest.

Hösten har även inneburit mycket planering. Pedavoces är på väg till USA nu i juli, där vi skall delta i Missoula International Choral Festival. Resekommittéen har jobbat hårt med att förbereda resan, och vi i kören ser mycket fram emot vårt Amerika-äventyr. Planeringen inför vårt 40-årsjubileum år 2014 har även kommit igång. I november lanserade vi jubileets officiella Facebooksida, och vi har redan mottagit material till vår historik.

Vad håller då framtiden för kören? Tillsammans med den nya styrelsen hoppas jag att vi kommer att växa och hela tiden sätta ribban lite högre. Vägen dit går via ett antal pitstops. USA-resan står närmast på tur, och bortom den tornar vårt jubileum år 2014 upp sig. Jag hoppas att ni vill följa oss och vara en del av vår resa framåt.

Med förhoppningar om ett givande och utmanande 2013,

Pia Rådmans
ordförande

Foto: Mats Forsman & Pia Rådmans

Kommenteringen är stängd.