Körsång, kärlek och konserter

Aktuellt,Konserter/Uppträdanden

EQUINOX presenterar: Pekka Kostiainen

17 apr , 2013, 14.51 pedablogg

 

Bland de tre beställningsverk som Pedavoces kommer att uruppföra återfinns ”Ave verum corpus”, komponerad av Pekka Kostiainen. Kostainen är en finsk kompositör, som förutom kantorsexamen även avlagt diplom i komposition vid Sibelius-Akademin. Utöver en karriär som kantor, samt lektor vid Jyväskylä universitet (där han grundade kören Musica) har Kostiainen även fungerat som dirigent för barnkören Vox Aurea.

Pekka Kostiainens kompositioner har uppförts och spelats in över hela världen av både inhemska och utländska körer, och det är en ära för oss i Pedavoces att ta oss an ”Ave verum corpus”. Texten kan spåras tillbaks till 1300-talet, och titeln översätts till ”Var hälsad sanna kropp”. I Kostiainens komposition blir texten dramatisk, kryddad intressanta harmonier. För Pedas korister har ”Ave verum corpus” blivit ett verk som utmanar och överraskar:

”I början tyckte jag att den var svår och lite konstig… men nu då man har lärt sig den och vet hur den ska låta så är den rätt rolig att sjunga även om den fortfarande är lite svår på vissa ställen, speciellt då det finns så mycket ”septimackord” i den.” – Elin

”Ave verum är helt klart en av de bättre sånger som vi sjunger nu på våren. Den ”klingar” bra vilket gör den både rolig och samtidigt lite lättare att sjunga än vissa andra texter vi har. På något konstigt sätt påminner mig den om veni veni vilket kanske också gör att jag gillar den” – Johan

”Varje enskild stämma är speciell och tillsammans bildar de en intressant och vacker harmoni. Till en början var det svårt att få en musikalisk förståelse för hur det skulle låta, men ju säkrare vi blev desto mer musikalisk njutning. Spänning, förväntan och välbehag är bara några av de sinnesstämningar som verket väcker. Ave verum är verkligen en utmaning, men resultatet är värt allt hårt jobb.” – Hanna

Som ni ser har publiken verkligen något att se fram emot inför konserterna. Håll koll på bloggen för inlägg om Martin Segerstråles och Ulf Långbackas kompositioner!

 

Pia Rådmans
ordförande

, , ,

Kommenteringen är stängd.