Körsång, kärlek och konserter

Okategoriserade

Akademiska Sångföreningen 175 år!

23 apr , 2013, 18.39 pedablogg

 

Det faktum att det på Akademiska Sångföreningens 175-års jubileum deltar en man som även sjungit med på körens 100-års jubileum, talar sitt tydliga språk. Då körgemenskapen är som bäst ger den brödraskap, en känsla av samhörighet och livsglädje. Nils-Olof Eklundh som deltog 1938 vittnar också om att tiden i en studentkör inte tar slut efter studierna.

Joachim Buss och undertecknad hade äran att få representera Studentkören Pedavoces på Akademens 175-års jubileum i Helsingfors den 20.4.2013. För vår del började dagen med den solenna akten i Musikhuset, där det överräcktes gåvor och hyllningar. Vårt bidrag var ett vandringspris som årligen ska tilldelas den Akademare som i november månad bär den ståtligaste mustaschen eller snyggaste skägget – priset med namnet ”Den Gyllene Hyfweln”.

 

Den Gyllene Hyfweln - ett vandringspris.

 

Den solenna akten i Musikhuset

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter den solenna akten var det dags för konsert. Musikhuset var så gott som slutsålt och stämningen var mycket varm i konsertsalen då Akademen inledde med ”Saltarelle” av Camille Saint-Saen. Konserten hade en mycket hög nivå och kören framförde tre uruppföranden. I den andra delen fick även den mäktiga 230 man starka jubileumskören träda fram. Konserten avslutades med en stående publik där alla sjöng med i Akademens lystringssång ”Modersmålets sång” och ”Vårt land”. Ett mycket gripande och mäktigt ögonblick för oss i publiken.

 

Den 230 man starka jubileumskören

 

Jubileumsbanketten körde igång snabbt efter konserten. Det bjöds på en mycket välsmakande supé med tre rätter, många intressanta tal och naturligtvis en hel del välklingande sång! Det är alltid gott att få reflektera och byta tankar, inte bara med våra vänner i Finland, utan även med andra studentkörer i norden – representanter från bl.a. Stockholm, Stavanger, Bergen och Trondheim var närvarande. Körens ordförande Kasper Sundström framhöll i sitt tal att det är mycket viktigt att komma ihåg Akademens mäktiga historia men samtidigt är nuet och just denna stund det mest värdefulla. Kasper både inledde och avslutade med att citera Nalle Puh med det enkla konstaterandet ”idag är min favoritdag”.

Ordförande Kasper Sundström håller tal på banketten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joachim Buss och undertecknad representerade på jubileet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Även vårt eget 40-års jubileum börjar ta form. Jubileumskommittén håller på med att sammanställa körens matrikel och historik, som ges ut vid jubileet nästa vår! Ifall du har intresse av att delta i jubileet med oss kan du gå in på följande länk:

https://www.facebook.com/StudentkorenPedavoces40ar

 

Studentkören Pedavoces gratulerar Akademiska Sångföreningen till ert 175-års jubileum, och hälsar er med våra egna lystringsord:

”Låt alla stämmor klinga, släpp sångarglädjen fri!”

 

Nicke Kavilo

, , , ,

Kommenteringen är stängd.