Körsång, kärlek och konserter

Okategoriserade

EQUINOX presenterar: Ulf Långbacka & Catharina Östman

4 maj , 2013, 14.04 pedablogg

 

Vårt andra beställningsverk, ”Dagen då vinden vänder”, är komponerat av Ulf Långbacka och texten är skriven av Catharina Östman. Vi vill gladeligen tacka båda för detta fantastiska verk.

Ulf Långbacka (f. 1957) har studerat musikvetenskap vid Åbo Akademi och dirigering, pianospel och sång vid Sibelius-Akademin. 1991 utnämndes han till lektor i musik vid Åbo Akademi och till dirigent för Florakören och Brahe Djäknar. Körerna har under hans ledning haft en livlig verksamhet och framgångar i diverse nationella och internationella körtävlingar. Ulf Långbacka är även anlitad som kompositör. Han har skrivit ett stort antal beställningsverk och komponerat musik för alla körformer, kammarmusik, orkestermusik, scenisk musik, bl.a. operan Henrik och Häxhammaren som uruppfördes 2011.

Catharina Östman (f. 1961) är filosofie magister från Åbo Akademi 1984. Östman debuterade 1990 och har hittills gett ut sju diktsamlingar, en samling berättelser, en roman och en tänkebok. Hon har arbetat med den finlandssvenska psalmboksrevisionen och också skrivit två psalmer i 1986 års psalmbok. Hon har tidigare också varit kolumnist i Vasabladet. Catharina Östman fick Arvid Mörne-priset 1991, delat första pris i Wasa Teaters pjästävling 1994 och Svenska Litteratursällskapets pris 1997 och 2003.

”Dagen då vinden vänder” är fyllt av mystik blandat med härliga harmonier och för Pedavoces har detta verk inneburit hårt arbete som i dagens läge ger belöning:

”Verket tycker jag känns vårigt och är trevligt att sjunga. Dessutom är det roligt att rytmen är glättig men melodin är mer mystisk vilket ger sången en unik kontrast.” – Jenny

”Dagen då vinden vänder är för mig ett väldigt modernt stycke med stor dynamik och kontrast. Jag tycker att musiken förmedlar många känslotillstånd och är väldigt cinematisk, ja, den kunde till och med te sig väl som ett orkesterverk.” – Alexander

”Rent inlärningstekniskt sett har Dagen då vinden vänder en intressant kurva. Första halvan av sången har möjligtvis varit det svåraste att lära sig utantill på hela skivan medan det inte har varit några problem alls med andra halvan. Dagen då vinden vänder samt Betraktelse och Ant han dansa känns som de stycken som bäst representerar Equinox. De förmedlar den där mystiken som förknippas med begreppet.” – Mats

Konserterna närmar sig och spänningen stiger. Välkommen på konsert till Jakobstad eller Vasa!

 

Tobias Jacobson

vice ordförande

 

Kommenteringen är stängd.