Körsång, kärlek och konserter

Okategoriserade

EQUINOX presenterar: Martin Segerstråle

6 maj , 2013, 10.39 pedablogg

 

Vårt tredje beställningsverk ”Betraktelse” är ett utdrag ur Gustaf Frödings diktsamling ”En fattig munk från Skara”. Tonsättningen är modern och komplex med mycket dramatik. Tonsättaren till verket heter Martin Segerstråle. Kören är mycket nöjd och belåten för att få uruppföra ett så mångfacetterat verk som just Betraktelse är.

Martin Segerstråle

Martin skriver själv om verket på följande vis:

Betraktelsen över textfragmentet av Gustaf Fröding är ett beställningsverk för Studentkören Pedavoces. Med sina varierande sinnesstämningar passar texten som kören föreslog utmärkt för komposition och verket färdigställdes på några månader våren 2012. Den introverta inledningen ger snart vika för en mera harmonisk textur och de filosofiska textraderna vävs in i varandra. Att låta slutet på stycket hänga så att säga i luften var ett medvetet val för att understryka att det handlar om ett fragment av en större text.

Marin Segerstråle

Martin Segerstråle (f. 1984) har studerat körledning och pianospel vid Sibelius-Akademin och fungerat som dirigent för Studentkören Brahe Djäknar och Åbolands Kammarkör. Han är också stämledare för basen i kammarkören Key Ensemble. Segerstråle har komponerat ett flertal verk för kör, tre symfonier, två pianokonserter, en violinkonsert och kammarmusik.

 

”Betraktelse är ett mycket intressant verk att få framföra. Stroferna i Frödings text återspeglar mycket väl de känslor och stämningar som vi vill framföra med Equinox. Samtidigt har Segerstråle gjort ett mycket gott arbete med att färga diktens stämning med de olika harmonierna. Kompositionens stämning är stundvis mystisk, oviss, hoppfull, drömsk, glädjefylld och till och med existentiell. Den innehåller också just de nyanser av ljus och mörker som vi vill fånga med vår skiva. Detta verk är absolut en av mina favoriter från skivan, till stor del på grund av dess komplexitet och speciella karaktär.” – Daniel K

”Då vi första gången såg noterna och lyssnade på stämövningsfilerna var jag nog inte den enda som funderade om vi någonsin skulle klara av detta stycke och få det att klinga. Men när harmonierna och de åtta stämmornas egna solodelar väl började falla på plats så öppnade sig ett verk som sin mystiska och tunga början till trots växer till sköna harmonier och maffiga ackord och sedan i slutet ger oss hopp om våren och ljuset!” – Johan P

”Betraktelse har varit en lång process i och med att den är åttastämmig och innehåller en del intressanta och knepiga harmonier. Nu hör den ändå till en av mina favoriter, och jag tycker Martin har lyckats fenomenalt med att genom arrangemanget få fram de olika känslostämningarna i texten. Arret skiftar mellan hoppfullt och seriöst, mäktigt och sprudlande och kören får verkligen chans att visa vad vi går för i fråga om tolkning, nyanser och textning.” – Pia

 

I morgon, den 7.5 är det konsertdags! Första konserten hålls i den nya Schauman-salen i Campus Allegro, Jakobstad med start kl 19.00, Välkomna!

Nicke Kavilo,

Informationssekreterare

Kommenteringen är stängd.