Körsång, kärlek och konserter

Peda i USA

USA-turné: Förberedelser, del 1

1 jul , 2013, 21.17 pedablogg

 

Studentkören Pedavoces på turné till USA!

Hur kommer det sig att kören är på väg till USA? Allt började för ett antal år sedan i samband med Pedavoces resa till Cork, Irland. Där deltog vi i en körfestival och uppträdde på ett antal ställen, bland annat vid University of Cork, UCC. Av en händelse satt den konstnärliga ledaren för International Choral Festival Missoula i publiken vid ett av våra uppträdanden, vilket senare resulterade i en inbjudan till USA. Efter ett intensivt förarbete beslöt sig kören för att åka.

Nu är det en dryg vecka kvar tills avfärd och i detta inlägg vill vi, resekommittén, ge er inblick i hur vi jobbat och jobbar för att få allt att gå ihop. Inledningsvis vill jag dock lyfta fram några viktiga punkter med tanke på vår resa. För en studentkör är det en hörnsten för verksamheten att ge sina medlemmar en möjlighet till att få se världen, att utmanas av annorlunda kultur och skapa sig en uppfattning om hur vi egentligen har det i förhållandet till andra. Jag hävdar inte att unga människor inte skulle resa, men för en studerande med ekonomiskt strama ramar öppnar en kör som Studentkören Pedavoces en möjlighet som annars inte infinner sig för studerande. Det är mycket tack vare finansiering från fonder, men mest körens egna insats som gör detta möjligt.

Det andra jag vill lyfta fram är föreningsaktiviteten i Studentkören Pedavoces. Då vi bestämde oss för att åka iväg ville vi inte enbart göra en resa som skulle bli en i mängden. Vi ville ge mervärde genom att skapa något nytt i musikväg. Vi startade ett utvecklingsprojekt som omfattar tre moment. Det första var att beställa och presentera nya kompositioner, inte bara en, utan tre stycken. Det andra var att producera en ny CD inbandning med kvalitet för en global marknad. Idag har vi uruppfört alla tre nya körverken och en ungsfärsk CDn med namnet EQUINOX. Det sista och mest påkostade i vårt utvecklingsprojekt är turnén till USA. Ett projekt av denna art har verkligen givit resultat och drivit våra medlemmar att göra sitt yttersta, vilket nu kan höras i körens fräscha klang. Vi har något verkligt värdefullt att visa upp åt den internationella publiken som hör oss under turnén.

Vi i resekommittén har satt en stor prägel på att skapa en mångsidig och upplevelserik resa för våra resenärer. Man kan säga att vår turné innehåller fyra olika skeden. I det första ska vi uppleva storstäderna Seattle och Vancouver med både uppträdanden och insyn i stadslivet. I det andra skedet åker vi ut till de mäktiga amerikanska nationalparkerna vid North Cascades. Vi kommer att vandra och uppleva naturen i sin ädlaste form. En av höjdpunkterna blir forsränningen efter floden Methow och ett besök till den väldiga vattenkraftsdammen vid Grand Colee. I följande skede av vår turné kommer vi att delta i International Choral Festival Missoula, MT där vi sjunger och umgås tillsammans med körer från hela världen. Efter Missoula inleder vi det slutliga skedet med ett besök till Yellowstone National Park och avslutar turnén i Denver, CO, varifrån vi flyger hem.

Vi hoppas ni följer med oss här på bloggen under turnén och gläds med oss för det vi har att se fram emot. Välkomna med på ett verkligt äventyr!

Ni kan även följa med på facebook: www.facebook.com/StundetkorenPedavoces
och Instagram: #pedavoces och #pedausa2013

Nicke Kavilo
Informationssekreterare, Studentkören Pedavoces r.f.

 

Pedavoces största turnéprojekt någonsin!

Styrelsen och resekommittén kommer ihåg att det var på en aning osäkra grunder som beslutet togs i början av 2012 om att vi skulle åka till USA sommaren 2013. Kommer vi att ha råd med en sådan satsning? Nu kan vi bara konstatera att det finns tillräckligt många korister som vill satsa en stor del tid och en rund summa av sina besparingar på turné med kören. Fantastiskt!

Studentkören Pedavoces har varit på turné många gånger förut. Förra gången var det Cork & Irland, 2011. Detta var ett stort turnéprojekt. Däremot var nog det största av föreningens turnéprojekt, ekonomiskt sett vårt deltagande i Malta körfestival år 2006.

Budgeten denna gång är närmare dubbelt så stor som för Malta-projektet. Vi vill här ta chansen och tacka våra understödjande sponsorer, stiftelser och fonder och inte minst vår kära publik som gör det möjligt för oss att fortsätta som ideell förening, Studentkören Pedavoces r.f. och samtidigt åka på turné.

Några av de finlandssvenska fonderna och stiftelserna har beviljat oss reseunderstöd, samt möjliggjort införskaffande av nya kompositioner vilket sporrar till att utvecklas som kör, när vi ska representera Finland och Svensk-Österbotten utomlands. Vi tackar för det!

Joachim Buss
Skattmästare, Studentkören Pedavoces r.f.

Kommenteringen är stängd.