Körsång, kärlek och konserter

Interna evenemang,Pedavoces 40-års jubileum

Jubileumskörhelg 1

19 feb , 2014, 23.06 pedablogg

 

Den 7-9 februari packade kören in sig i en buss i Vasa och körde ner till Åboland för att hålla körhelg. I och med att jubileumskonserten i maj kommer att innehålla en skild repertoar för jubileumskören så ville vi ge våra tidigare sångare som nu är bosatta i södra Finland en chans att tillsammans med aktiva kören öva in jubberepertoaren.


Foto: Mats Forsman

Även om det var några som var lite ”trötta i ögonen” från morgonen, så var humöret på topp redan från Vasa, och det spelades både durak och Cards Against Humanity i bussen. Senaste gång kören besökte Åbo så bjöd staden på ett väldigt snöoväder. Denna gång hängde gråa moln tunga över en glashal stad, men det hindrade inte oss från att packa ur vår buss, bära in allt i Åbo Hankens auditorium och sedan hålla övning där.

Efter avslutad övning blev det så dags att packa in allt i en ny buss och åka ut till Kirjala skola där vi skulle övernatta. Kvällen förlöpte lugnt med mera kortspel, och en efter en dök flera Pedaiter upp som startat senare från Vasa. Klassrum möblerades om och tystnaden lade sig småningom över skolan.


Foto: Mats Forsman

Lördagen bjöd på en mycket spännande övning. Vi fick besök av tidigare sångare, och det var en fröjd att få öva jubileumsrepertoaren med dem! Samlingen jubileumssångare innehöll bland annat två konstituerande medlemmar, vilket vi kände oss väldigt hedrade över. Valet av jubileumsrepertoar har baserats på en tanke att få med något från varje årtionde av körens 40-åriga livstid. Här återfinns många stamsånger, men även lite längre och mer komplicerade stycken. Det kändes verkligen att vi träffat rätt med de stycken vi valt för jubileumsrepertoaren när man hörde jubileumssångarna verkligen sjunga ut, och när de under pausen delade med sig av minnen från deras tid i kören fick man en sällsam känsla av att vi var en del av en levnadsglad kör med glimten i ögat.


Foto: Mats Forsman

Helgen avslutades traditionellt med en sitz, och denna gång begav vi oss bakåt i tiden, tillbaka till det glada 80-talet. MacGyver samsades med Freddie Mercury, Paul Stanley rockade loss med Björn Borg och musiken flödade ur högtalarna. Sitzdeltagarna fick testa sina kunskaper om 80-talet, de fick försöka gissa sig fram till populära hits från 80-talet som körts genom Google Translate och de fick återuppliva muskelminnet genom att spola en c-kassett med en penna. Som vanligt sjöngs det ”Veni, veni” klockan 02, och även Mendelsohns ”Heilig” ljöd i salen. Ju mer klockan blev, desto fler droppade av för att få lite nattsömn innan det bar av tillbaks norrut igen.

 
Foto: Mats Forsman

Nästa körhelg kommer att hållas i Vasa 4-5 april, och vi hoppas såklart på att många jubileumssångare tar tillfället i akt och deltar i helgen, inte bara för att öva repertoaren, utan också för att dela med sig av minnen från körens intressanta historia!

 

Pia Rådmans
ordförande
Studentkören Pedavoces

 

, , , ,

Kommenteringen är stängd.