Körsång, kärlek och konserter

Pedavoces 40-års jubileum

Jubileumsveckan del 2

5 maj , 2014, 14.34 pedablogg

 

Efter en intesiv jubbevecka tar vi nu tag i bloggen för att delge er alla de fantastiska händelser som veckan bjöd på efter vappen. Jubileumsveckans fredag var en mycket speciell dag för kören, då avtäcktes nämligen vår rykande färska historik under ett seminarium i Akademisalen. Kören öppnade seminariet med sång, och vi framförde våra två lystringssånger, Låt alla stämmor klinga och Wasa marsch. Daniel Klemets, som fungerat som redaktör för historikgruppen öppnade seminariet med ett par välkomstord innan kvällens förste talare kallades upp på scen.

redaktör
Historikredaktör Daniel Klemets
Foto: Pedavoces instagram @pedavoces

Det är speciellt att vara en såpass ung kör att man har tillfälle att lyssna till körens grundare. Per-Håkan Jansson belyste i sitt tal körens start och sin tid som dirigent. Det var mycket intressant att lyssna till hur mycket kören och dess verksamhet utvecklats sedan 1974, men även hur mycket som ännu sitter kvar i ryggmärgen. Ett gott exempel på detta var ett programblad som Jansson visade publiken. Det var en enkel, vikt A4:a, ett programblad från Pedavoces allra första adventskonsert. Programbladet, dess innehåll och utformning må ha utvecklats sedan mitten av 70-talet med traditionen med en adventskonsert har bibehållits.

Nästa talare upp på scen var professor emeritus Håkan Andersson. I sitt tal, eller kantat som professor Andersson själv kallade det, knöt han an till det festtal han skrev till körens 20-årsjubileum år 1994. Det blev återblickar till de första 20 åren, men även till de 20 år som gått sedan dess, och allt kunde kopplas till de exempel och citat som Anderssons festtal från 1994 innehöll. Professor Sven-Erik Hansén å sin sida lyfte fram musik som identitet, upplevelse och miljö och vad det betyder för en studentkör och för den enskilde sångaren. Efter en trio herrar var det dags för kvällens sista talare, Cecilia Björk. Björk är lärare i musikens didaktik, och lyfte i sitt entusiastiska tal fram det som är körens bloggmotto: Körsång, kärlek och konserter. Kören fick dessutom ställa sig upp igen och sjunga uppsjungningsövningen ”Mia och Maria” som exempel på kvinter.

talare
Kvällens talare fr v: Sven Erik Hansén, Per-Håkan Jansson, Cecilia Björk, Håkan Andersson
Foto: Pedavoces instagram @pedavoces

Efter seminariet var det dags att fortsätta med festen Minnenas Afton. Festen samlade alumner och aktiva korister kring en kväll i minnenas tecken. Vi fick höra flera intressanta anekdoter, till exempel burger count i USA, den fasansfulla vätskebristen på Åland, klädfäblesser med mera. Ett sus gick genom församlingen när Patrik Karlsson, en av körens tidigare ordföranden) tog fram en mapp med dokument, bland dessa ett brev från ingen mindre än Astrid Lindgren, där författarinnan ger körens hedeskompositör Per Østern lov att arrangera Idas sommarvisa för kör (stycket går i kören under namnet Lella Idas kvintcirkel och framfördes på jubileumskonserten).

minnenasafton
Minnenas afton i Foajén
Foto: Pedavoces instagram @pedavoces

Trots det gemytliga sällskapet och de trevliga historierna så avslutades festligheterna relativt tidigt för att samtliga deltagare skulle vara pigga och nytra dagen därpå då det vankades jubileumskonsert. Mer om denna fantastiska konsert i nästa inlägg!

, , , , ,

Kommenteringen är stängd.