Körsång, kärlek och konserter

Peda i USA

Pedavoces USA-turné: Missoula

15 aug , 2013, 18.30 pedablogg

 

Efter att ha tillbringat kortare perioder i Seattle, Vancouver och North Cascades var det något av en lättnad att komma fram till Missoula. Bussen släppte av oss utanför Missoula Children’s Theatre där vi togs emot av våra värdfamiljer. Vi delades in i grupper på 2-4 personer och tilldelades en värdfamilj som vi bodde hos under vår vistelse i staden. Det var minst sagt lite spännande att träffa sin nya familj, men vi kan alla skriva under på att det var en grupp underbara människor som frivilligt ställt upp med att ge oss mat och husrum under festivalen!


Foto: Mats Forsman

För kören började festivalen under förmiddagen den 17:e med Out to Lunch in Caras Park, där alla deltagande körer uppträdde med ett par sånger var. Missoula bjöd på toppenväder, och vi kände oss inte så lite kokta i våra körklänningar och frackar när kvicksilvret började krypa upp mot 32 grader… Ordförande Pia Rådmans och informationssekreterare Nicke Kavilo blev dessutom intervjuade av de lokala tv-nyheterna, klippet kan ni se här.

     
Foto: Mats Forsman

Resten av dagen förflöt lugnt, och vi hann ha lite fritid innan vi åkte iväg till Bonner Park på välkomstmiddag och sedan vidare till den lokala presbyteriankyrkan för att hålla en kort övning inför det uppträdande vi skulle ha dagen därpå.

Vi uppträdde tre gånger under festivalen. Varje konsertblock kombinerade tre körer som vardera sjöng set om 25 minuter. Kören uppträdde under dessa konserter tillsammans med körer från Kina, Australien, Tyskland, Kanada och USA, och det var mycket intressant att lyssna på de andra körerna och se vilken körtradition de fört med sig.

En höjdpunkt under vistelsen i Missoula var den grillfest som våra värdar ordnade för oss på torsdagen. Det sjöngs och bjöds på god mat och dryck. Efter att ha vilat på maten åkte vi upp i bergen till en av de andra värdfamiljerna där trevligheterna fortsatte med efterrätt, mera sång och inspektion av en mycket imponerande eldstad. Självklart serenerades våra värdar, speciellt de som ställde upp med sina hem för att ta emot oss alla.

 
Foto: Pia Rådmans

På fredagen fick vi en försmak av det som på lördagen skulle bli en mäktig avslutning på hela festivalen. Det var dags för masskörövning. Tänk dig en stor idrottshall. Fyll den med deltagare från sexton körer. Sjung. Ni kan tänka er vilken upplevelse det vara bara att öva de tre stycken som vi skulle framföra tillsammans!


Foto: Annika Peltoniemi

Sista festivaldagen förlöpte lugnt med en ledig förmiddag. Många passade på att umgås med sina värdfamiljer och utforska centrum, provade på ridning eller gjorde utflykter utanför Missoula. Undertecknad prövade exempelvis på att ”floating”, vilket går ut på att man flyter nerför floden som ringlar sig genom stan i stora simringar. Floden har en ganska stark ström och några mindre forsar, vilket bjöd på en spännande upplevelse och ett annorlunda sätt att se staden.

   
Foto: Mats Forsman, Johan Sandholm

Avslutningskonserten i Adams center bjöd på pompa och ståt. En efter en vandrade körerna in, ledda av en fanbärare och gruppens kontaktperson. Samtliga 16 körer uppträdde med varsitt stycke, varefter vi ställde upp oss stämvis och sjöng Homeland, Ode to Joy och Auld Lang Syne. I Auld Lang Syne var det fritt fram att stämma upp med text på sitt eget modersmål, och man kunde exempelvis urskilja sång på tyska, kinesiska, koreanska och polska. Efter konserten bör vi snabbt om och sökte oss till University Center där avslutningsfesten hölls. Vi bjöds på mat och fick njuta av salsamusik och gott sällskap. Vissa sökte sig ut på dansgolvet, medan andra samlades vid borden för att diskutera och utbyta erfarenheter.


Foto: Johan Pohjanheimo

Trots att man gärna kunde ha dansat hela natten lång, så fick vi ändå gå och knyta oss efter midnatt. På söndag morgon väntade vårt sista officiella uppträdande på resan: presbyterianernas gudstjänst. Våra värdar hörde alla till den lokala församlingen, och som tack för den vänlighet de visat oss sjöng vi fem sånger under gudstjänsten. Tanken på att vara tvungen att lämna de underbara människor som tagit hand om oss under festivalen kändes in i hjärtat, och det var med tårar i ögonen som vår buss rullade ut ur Missoula, med löften om att någon gång komma tillbaka och återse både staden och våra värdfamiljer.

 

Pia Rådmans
ordförande

, , ,

Kommenteringen är stängd.