Körsång, kärlek och konserter

Aktuellt,Konserter/Uppträdanden

Körhelg: Umeå

5 okt , 2013, 08.33 pedablogg

 

Veckoslutet var på inkommande, det vill säga första körhelgen för oss nya korister. Jag var förväntansfull och litet nervös inför alla sånger som vi skulle sjunga. Vi nya medlemmar hade endast haft två övningar före körhelgen. Fastän det var många nya sånger att lära sig gick det bra, jag var trots allt fast besluten att lära mig dem. Med alla duktiga sångare och en sådan bra dirigent som Pedavoces har, gick förberedelserna bra inför resan.

Ombord på Wasaline

Fredagen kom och vi lämnade Vasa hamn och anlände till andra sidan potten runt ett-tiden. På schemat stod det övning. Nils från Umeå Studentkör tog emot oss och visade vägen till replokalen och övade det gjorde vi sannerligen. Vi sjöng i Umeå Studentkörs replokal, och eftersom vi var så många i det lilla utrymmet var det behövligt med små pauser, eftersom syret så småningom började ta slut.

Paus i Umeå Studentkörs replokal

När kvällen led mot sitt slut hade vi övat färdigt för dagen och begav oss mot Minerva skolan i Umeå centrum där vi skulle bivackera. Sovsalen var välbekant i form av en gymnastiksal, de snabbaste roffade åt sig madrasser och dylikt som komforttillbehör. Då alla körmedlemmar kommit till skolan gick största delen och bekantade sig med staden. Förstås hade nästan alla affärer stängt så vi bestämde oss för att besöka Pipes of Scotland, en brittisk pub. Vi diskuterade länge med några ur Umeå Studentkör, men natten kallade, vi hade en lång dag framför oss.

Minervaskolan i Umeå

Morgonen kom och efter frukosten började övningen igen. Det blev flera timmars sjungning och sångerna började klinga allt bättre. Vi hann med lunch förrän vi åkte med buss till Umeå Universitet, där konserten skulle äga rum. Nils dök än en gång upp och vägledde oss rätt. Vi möttes av vacker sång av Umeå Studentkör då vi anlände till lärarhuset. Äntligen var det dags att kliva upp på scenen tillsammans med svenskarna och öva in de gemensamma sångerna: Gubben Noach, Käraste bröder och Sommarafton. Vilken mäktig känsla då så stor kör sjunger tillsammans för första gången!

Övning tillsammans med Umeå Studentkör - bild Nicke Kavilo

Kristoffer är färdig för konsert!

Klockan närmade sig 17 och folk började strömma in, nja, kanske inte direkt strömma in utan snarare dyka upp. Vi hade ingen aning om hur stor kvällens publik skulle bli. Vi, Pedavoces, sjöng först vår repertoar som innehöll: Prelude, A spoteless rose, Ave Verum Corpus, Finlandia hymnen och Trilo. Sedan tog svenskarna över och deras repertoar bestod också av fem sånger. Då var det dags för våra tre gemensamma sånger och det var verkligen trångt på scenen med dryga 80 korister. Efter sista sången Gubben Noach fick vi ta del av publikens applåder och jubel och då var den första konserten avklarad. Jag vågar nästan påstå att jag talar för oss alla nya korister då jag säger att det blev en lyckad första konsert.

Här nedan kan du lyssna på Finlandia-hymnen, som framfördes på konsert! Tryck på bilden, för att se klippet! (Tack till Tomas Andersson för foto!)

YouTube Preview Image

 

Umeå Studentkör sjunger på festen!

Det är fint att skapa nya vänskapsband till andra körer!

Känslan av delaktighet som redan uppstått under första övningen, förtydligades märkvärt under konsertens gång. Men kvällen hade bara börjat och vi fortsatte mot Kårhuset där den gemensamma sitzen väntade. Det blev god mat, mycket sång, mycket glädje och framför allt lärde man sig känna nya härliga människor. Både männen och damerna bjöd på sånger, stämningen var på topp och man ville inte att kvällen skulle ta slut. Men det gjorde den och på morgonen var det dags att packa ihop och bege sig hemåt med litet sorg i hjärtat. En gnutta hemlängtan fanns förstås också, det skulle nog bli skönt att komma hem.

Vi hann till och med njuta av lite sol på hemresan!

Körhelgen i Umeå var och kommer att vara en minnesvärd resa för mig. Det var ett ypperligt tillfälle att bekanta sig med kören, dess medlemmar och att stifta nya bekantskaper. Slutligen vill jag tacka Pedavoces, Nationskören och Umeå Studentkör som gjorde denna helg möjlig. Jag hoppas på ett framtida samarbete mellan körerna.

 

Kristoffer Back, körmedlem i Pedavoces

Kommenteringen är stängd.