Körsång, kärlek och konserter

Resor

Sång- och musikfesten i Helsingfors 2022

22 jun , 2022, 10.34 pedablogg

 

Andra veckoslutet i juni åkte Pedavoces söderut för att delta i FSSMF:s 25:e finlandssvenska sång- och musikfest i Helsingfors. Festivalen var planerad att äga rum ifjol, men sköts upp p.g.a. – you guessed it, covid-19 – nu var det äntligen dags och vi var mer än taggade på att träffa de andra drygt 1400 koristerna och musikerna för att skapa musik tillsammans! 🥳

Torsdag
Bussen startade från Academill på torsdagsmorgonen, våra nytryckta rese-t-skjortor delades ut och under resans gång hann vi med en sista genomgång av de gemensamma festivalsångerna. Vi kom fram till skolan vi skulle sova vid, inkvarterade oss och traskade sedan iväg till Johanneskyrkan där festivalens första konsert skulle hållas – vår gemensamma profilkonsert med Lyran och Akademen. Det blev en riktigt lyckad konsert, och första gången jag personligen hörde de två andra körerna live!

Gemensam profilkonsert i Johanneskyrkan 9.6.2022 / Foto: Cecilia Lönnqvist

Fredag
På fredag förmiddag var det dags för körkaruseller (kortare uppträdanden runtom i Helsingfors med fritt inträde), vi uppträdde med stam- och vårsånger i Maijasalen i centralbiblioteket Ode. Efteråt hade vi gemensamma övningar och samsjungningar utanför Ode i finvädret! I festivalpåsen ingick hopfällbara pallar som fick stor användning under gemensamma konserterna.

Efter att vi fått i oss mat hade vi så småningom övning inför kvällens öppningskonsert vid Domkyrkans trappor! Som ett sammanträffande inföll Nordiska musikfestivalen NASOM samma veckoslut som Festival22, så under öppningskonserten kom det plötsligt (om än planerat) intågande representanter från Danmark, Norge, Sverige och Finland. En favorit som vi sjöng dels under öppningskonserten, men också huvudkonserten på söndag är “Muusika”, en estnisk dikt arrangerad och dirigerad av Pärt Uusberg.

Öppningskonsert vid Domkyrkans trappor / Foto: Frida Lönnroos

Lördag
Lördagen började tidigt med övning inför huvudfesten utanför Ode. Efter övningen uppträdde vi i en körkarusell i Nationalmuséets foaje – vilken härlig akustik det var där!

Något nytt för festivalen var att utöver fysiska häftet även kunna ta del av repertoaren i We Are Voice-appen med digitala noter och stämfiler – mycket bra hjälp för att kunna öva in sina stämmor hemma. På lördagskvällen ordnades en skild WAV-konsert med poppigare sånger, solister och liveband. Om man kunde stämmorna utantill spelades texten upp på en skärm vid scenen – här fick också publiken sjunga med om de ville! Några av sångerna var också bekanta från FSSMF:s virtualkörprojekt ifjol och för två år sedan.

Efter konserten var det dags för kvällsfest i musikhuset, och vi hörde “Bort allt vad oro gör” sjungas mer än fem gånger på ett par timmar. Sedan träffade vi de andra studentkörerna, sjöng och umgicks. Sova får man göra i bussresan hem 😉

Söndag
Festivalens sista dag var här och vi samlades för festtåg i gamla kyrkoparken. Festligt värre, med vimplar, folkdräkter, musik och sång! Tåget gick genom stan till Ode, där vi sedan skulle ha huvudkonsert. Konserten livestreamades och det var extra spännande att i ett skede gå upp på huvudscenen med de andra drygt hundra student- och ungdomskörssångarna för att framföra Toivo Kuulas Auringon Noustessa.

Efter konserten startade bussen hemåt, och lite efter midnatt var vi framme i Vasa.

Något av det bästa med att sjunga i studentkör är resorna. Vädergudarna gav oss sol, många sånger har lämnat som öronmaskar i huvudet (på gott och ont 😊), och många goda minnen från festivalen!

Text: Linnea Dahlvik

, , , , ,

Kommenteringen är stängd.