Körsång, kärlek och konserter

Aktuellt

Pedavoces i Åbo

4 Nov , 2012, 20.28 pedablogg

 

Tidigt på fredag morgon klev ett 30-tal sångare ombord på Marins buss för att påbörja höstens bortakörhelg. För undertecknad blev det en välkommen ledig dag från jobbet. En bussresa ner till Åbo kan låta tråkig, men har man det här gänget med sig blir det aldrig mindre än underhållande.

En del i underhållningen var den inplanerade turneringen i Durak, vilket betyder idiot och är ett ryskt kortspel. Efter att en liten, men hängiven del av kören lärt sig spelet i bussen på en resa till Åland några år tidigare var det dags att återuppliva traditionen. Några av oss var bekanta med spelet sedan tidigare medan det även sögs ner nya stackare i spelträsket. I Durak vinner man inte, utan det är endast förloraren som utses och som det sig bör i det här spelet verkade den rollen cirkulera. På andra håll i bussen spelades det Pidro och löstes korsord.


 

I stort sett hela vägen ner föll snön i stadig takt. I Åbo var det inte bättre. Där kändes snötäcket redan tjockt och fick påökning med jämna mellanrum. När vi steg av bussen utanför Sibeliusmuséet blev vi varmt mottagna av ex-men-nästan-fortfarande-Peda-medlemmarna Heta och Noora. Den officiella körhelgen började med övning efter en stärkande matpaus. Programmet var främst sånger som kommer att ingå i skivinspelningen i november. För några var betongklossauditoriet vi övade i (och Åbo-vädret) bekant från förut. I februari 2009 var Pedavoces senast där på körhelg.

För somliga blev fredagskvällen kanske längre än planerat, vilket syntes följande morgon. Basrösterna var det dock inget fel på. Övningslokalen hade fördelen att ha bra akustik, men nackdelen att tömmas på luft rätt snabbt. Därför blev lördagsövningen intensiv, men aningen utmattande. Slutresultatet var dock alla mycket nöjda med.


Betalningen för en körhelg kommer i form av sitz och med tanke på antalet deltagare passade det bra att temat var film- och TV-karaktärer. En omtöcknad och barfotad John McClane kände sig hemma. Själva festen utspelade sig på Assarin ullakko, som är en studentrestaurang där flera även åt tidigare på dagen. Att få inklämt Pedavoces, Brahe Djäknar och Florakören på samma ställe visade sig bli en tight affär, vilket alla glömde så fort Skänklåt drog igång. Under kvällen hann körerna både sjunga tillsammans och separat. Det var ett nöje att vråla ur sig Metsämiehen juomalaulu tillsammans med BD:s första basar och jag hoppas Åbokörerna uppskattade att höra några av våra stamsånger såsom Gubben Noach och Dans Drikk. Peda fick dessutom äran att hålla i punschprogrammet.

Sitzen avslutades med tal om framtidsvisioner från körernas ordföranden samt Nicke. Med så mycket trevligt folk kring sig kändes det som om festen var över innan den började, men som tur är finns det alltid eftersläpp. Hur länge den delen av festen varade tvistar de druckna om, men morgondagen kom och med den bussen hem till Vasa. Någonting annat det tvistas om är huruvida det var en av kvasten fallen Harry Potter som stod i grillkön någon gång under lördagsnatten.


Hur blev det med Durak-turneringen? Jag är rädd att man får se sig som idiot tills det beger sig nästa gång.

 Mats Forsman

, , , ,

2 kommentarer

  1. Fredrik skriver:

    Det var roligt att sitza tillsammans med er på kvällen. Mera sådant! 🙂

Kommenteringen är stängd.