Körsång, kärlek och konserter

Konserter/Uppträdanden,Resor

Peda goes Russia!

20 Nov , 2016, 12.09 carlahlskog

 

En kväll i september satte 24 korister, en busschaufför och en dirigent sig på bussen som skulle fräsa iväg mot Ryssland. Den traditionella bortakörhelgen tog oss denna termin till Gattjina, en liten stad ungefär en timme utanför Sankt Petersburg. Häng med på vår resa!

 

Bussbild

Foto: Mats Forsman

Redan på onsdagskvällen var det dags för avfärd. Utmaningen med att sova i en buss är ju att hitta en sovställning där nacken inte går av samtidigt som man inte gärna vill dregla ner hela sätet. Mitt i natten nådde vi ryska gränsen, där vi med sömndruckna ögon presenterade våra visum innan vi kunde fortsätta vår färd.

 

mfpeda_d600_lr-7436

Foto: Mats Forsman

Gatchina ligger ungefär en timmes bilfärd söderut från Sankt Petersburg. Här skulle vi bo på hotell, öva in både gammal och ny repertoar, hänga med kören Harmony och hålla konsert tillsammmans med nämnda kör. Harmonys dirigent tog emot oss i Gattjina och småpratade glatt med vår dirigent Maria. Vilken tillgång att Maria pratar ryska. Hon fick tålmodigt översätta menyer, guidningar, bokningar och allergimat under resans gång.

 

mfpeda_d600_lr-7482

Foto: Mats Forsman

Vi var ju såklart tvungna att se oss runt i staden så fort vi fått lite mat i magen. Här har vi slottet i Gattjina, där vi också fick (eller snarare tog oss) äran att sjunga lite.

 

mfpeda_d600_lr-7560

Foto: Mats Forsman

Följande dag var det dags för sightseeing i Sankt Petersburg. Tid ska användas effektivt, så timmen det tog att köra till Sankt Petersburg använde vi till att öva resans repertoar.

 

mfpeda_d600_lr-7668

mfpeda_d600_lr-7646

Foton: Mats Forsman

En av resans absoluta höjdpunkter var en guidad rundtur i det oerhört imponerande Vinterpalatset. Sedan 1730-talet har det haft sin nuvarande utforming och även om vi inte hann igenom alla de 1500 rummen fick vi en rejäl dos av av bladguld, marmor och sammet. I ett av utställningsskåpen såg vi en hund som såg ovanligt bekant ut. Kan du gissa varför?

 

mfpeda_d600_lr-7620

Foto: Mats Forsman

Fredagen var en lång dag och de flesta korister stupade i säng efteråt. Det gällde att vara fit for fight för lördagen, en dag fylld av övning, konsert tillsammans med kören Harmony och efterföljande  middag och festligheter. Vi hann också sjunga i katedralen Sobor Pokrova Presvyatoy Bogoroditsy under dagen.

 

IMG_20160924_160303

Foto: Rebecka Staffans

Vi var alla väldigt nöjda med kvällens konsert. Dagens intensiva övning hade burit frukt och det kändes häftigt att framföra sånger som på morgonen känts nästan övermäktiga. På repertoaren stod bland annat Runestads Alleluia och traditionsenligt Wasa March. Efter vår del av konserten fick vi njuta av kören Harmonys halva, och vi imponerades av deras enhetliga klang och mustiga stämmor.

 

IMG_20160924_201728

Foto: Rebecka Staffans

Kvällen fortsatte med middag och program tillsammans med medlemmar ur Harmony. Pedavoces överräckte bland annat ett par presenter från Finland och vi njöt av middag och sång. Under middagen hördes förstås sånger och dryckesvisor på både svenska och ryska! Efter festligheterna fortsatte en del korister ut i Gattjinas nattliv, medan andra avslutade kvällen där.

 

mfpeda_d600_lr-7743

Foto: Mats Forsman

På söndag morgon var det dags för avfärd hemåt, men med en avstickare via Viborg för att hinna se oss runt i den gamla saluhallen. Ett par korister hittade härliga huvudbonader medan andra nöjde sig med färdkost för de många timmarna hem.

 

mfpeda_d600_lr-7765

Foto: Mats Forsman

Även om det inte alltid är roligt att spendera många timmar i buss gör jag det gärna om resesällskapet är så här fantastiskt. Förutom att skapa ljuv musik fick vi under resans gång en ordentlig dusch i ryska språket och kulturen och med oss hem tog vi fina minnen. Terminen fick en riktig kickstart och nu är vi redo att ta oss an höstens repertoar och ge allt under stundande julkonserter.

Rebecka Staffans

Kommenteringen är stängd.