Körsång, kärlek och konserter

Okategoriserade

A capella Workshop med Mia Hafrén

29 jan , 2017, 20.50 carlahlskog

 

Kören har en rolig, intressant och givande helg bakom sig!

 

Den begåvade Mia Hafrén, känd från bl.a. FORK och musikalen Mamma Mia på Svenska Teatern, drog en inspirerande a capella workshop för oss i Studenkören Pedavoces och en grupp korister från Vaasan Ylioppilaskuoro.

 

Att sjunga a capella, dvs utan instrument, är sedan tidigare välbekant för oss, eftersom vi de flesta konserter sjunger helt a capella. Under helgen fick vi bekanta oss med konceptet från en annan synvinkel. Som körsångare är man van vid att få färdiga noter och arrangemang framför sig som man helt enkelt ska lära sig och arbeta med. Det nya under helgen var att vi inte hade några färdiga noter och utskrivna stämmor att utgå ifrån. Istället arbetade vi genom att lyssna. Vi lyssnade på en låt många gånger och försöka hitta på stämmor och andra melodiska effekter som skulle passa in.

 

Vi inledde helgen med att under fredagskvällen göra övningar där vi fick öva oss att använda vårt gehör och vår kreativitet på många varierande sätt. Vi skapade också tillsammans med hela gruppen ett eget arrangemang till låten Fix you av Coldplay. Det var spännande att se vad ett gäng musikaliska sångare tillsammans kan skapa på bara en dryg timme!

 

På lördagsmorgonen var det yrvakna men förväntansfulla sångare som samlades i musiksalen vid Åbo Akademi i Vasa. Dagens program gick ut på att i mindre grupper arbeta med sånger som grupperna själva valt ut. Efter att ha fått höra om Mias och FORK:s inspirerande karriärer, gick vi alla till varsitt rum och började experimentera och pröva oss fram.

 

Arbetsprocessen var intressant, speciellt med tanke på samarbetet. Med den stora friheten att själva få bestämma hur det skall låta, kommer också ett ansvar att hitta stämmor som låter snygga tillsammans. Det är viktigt att varje gruppmedlem får bidra med något till sången och att alla är en del av skapandeprocessen.

 

I slutet av dagen samlades alla grupper och vi fick lyssna på och beundra varandras verk!

Vi fick höra allt från Michel Jacksons Beat it till Lemon tree av Fools Garden. På kvällen samlades vi på O’Malleys och sjungandet fortsatte!

 

 

Vi har haft en lärorik och givande helg och hoppas på flera sådana i samband med vårens kommande program! Till näst ser vi fram emot att åka västerut på körhelg och hälsa på våra sångarvänner i Umeå Studentkör!

 

// Fanny & Karin

 

#Pedaärkärlek

PS. Följ oss på instagram @pedavoces och gilla Studentkören Pedavoces på facebook, så har du koll på vad vi håller på med.

Kommenteringen är stängd.