Körsång, kärlek och konserter

Pedavoces 45-års jubileum

45 års jubileumsveckan – Så möttes hjärtan och namn

18 maj , 2019, 15.30 pedablogg

 

Vilken festlig vecka vi fick inleda majmånad med för drygt två veckor sedan! Tack till alla som förgyllt festligheterna med sina röster och sitt sällskap. Tack för alla uppvaktningar och uppmärksammanden.

Foto: Johan Hagström

Det är fantastiskt vilken gemenskap det finns inom vår kör, både bland de aktiva koristerna och bland alumnerna. Under övningarna jobbade vi aktivt och målmedvetet med rösten under ledning av vår fantastiska Maria, som får oss att klinga fint tillsammans! Fastän vi arbetar seriöst är leendena och de spontana skratten aldrig långt borta från sångarnas läppar. Att sjunga med detta gäng skänker oerhört mycket glädje och höjer livskvaliteten i vardagen!

Det var så fascinerande att få se samma positiva energi hos jubileumssångarna och alumnerna som fick sina kära återseenden i samband med jubileumsfestligheterna. Körgemenskapen innebär vänskap för livet, en gång peda alltid peda!

 

Under hela veckan kunde hela Svenskfinland följa med vår jubileumsvardag via instagramkontot: @thisissvenskfinland. Gå gärna in på deras konto och på vårt konto @pedavoces för att kolla in vad vi hade för oss i närmare detalj!

 

Firandet inleddes med den traditionella Trappsången på Valborgsmässoafton på Vasa Övningsskolas gymnasiums trappor. Vi sjöng om hur vintern rasat, om vårens antågande och om studenternas lyckliga dar!

Tänk att vid samma tidpunkt för 155 år sedan började Wasa Marsch, utifrån vilken vårt tema är taget,  sjungas av Wasa gymnasiums gymnasister: ”Som tusen vågor samman gå, kring Finlands bygd i gördel blå, Så mötas hjärtan, mötas namn. ”

På kvällen firade koristerna Valborg i Havtornen med sång och samvaro. I Studentkören Pedavoces led möts studerande och unga vuxna från olika finlandssvenska trakter. Det är människor som har olika personligheter och som valt olika yrkesinriktningar. De förenas genom deras genuina intresse för sången och genom valet att satsa på och att helhjärtat engagera sig i det musikaliska samskapandet och i gemenskapen! Det är en satsning värd att beundras och avundas.

 

De kommande dagar bestod av festförberedelser och genrep. På fredagen samlades aktiva korister och alumner för att fira Minnenas afton, en tillställning under vilken vi gjorde en 5-års nostalgitripp! Koristerna kunde studera de fotografier som visades i samband med fotoutställningen som ägde rum under jubileumsveckan i Academill i Åbo Akademi. Fotografierna skildrade händelser som ägt rum under de 5 senaste åren. Under kvällen visades även filmer från resor och uppträdanden. Det var en fin kväll – där många fina minnen väcktes till liv och delades på nytt!

 

På lördag nådde firandet sin höjdpunkt med jubileumskonserten i Vasa Stadshus! På scenen stod drygt 50 aktiva sångare och 30 jubileumssångare! Aktiva kören dirigerades av vår fantastiska Dirigent Maria Timoshenko, som i år firar 10 års jubileum som kören dirigent – Hurra för det! <3

Jubileumskören dirigerades av körens grundare Per-Håkan Jansson, av de tidigare dirigenterna Sören Hakola och Johan Sundqvist samt av vice dirigent Daniel Klemets.

Foto: Johan Hagström

Foto: Johan Hagström

Våra stiliga herrar uppträdde med den traditionella och medryckande irländska folkmelodin Loch Lomond och dirigerades av körens andra vice dirigent Johan Pohjanheimo. Damerna iklädda sina splitternya och tjusiga blåa körklänningar, uppträdde å andra sidan med en lustfylld skånsk folkvisa, Ack ack om det vore dag. Körklänningarna har designats av vår fina och skickliga korist Alexandra Wärn, textillärarstuderande och första alt! (Avslöjande: ett inlägg om hur den arbetsprocessen gått till kommer snart här på bloggen, så håll ögonen öppna!)

Foto: Johan Hagström

Foto: Johan Hagström

Vår fantastiska dirigent Maria Timoshenko (bilden i övre högra hörnet), damernas dirigent Sofia Hjerpe (bilden i övre vänstra hörnet) och våra vice dirigenter, Johan Pohjanheimo och Daniel Klemets (bilden till vänster respektive höger).

Foto: Johan Hagström

Foto: Johan Hagström

Jubileumskören dirigerades av vår dirigent Maria Timoshenko och av körens tidigare dirigenter. Vår andra lystringssång ”Låt alla stämmor klinga” dirigerades av körens grundare Per-Håkan Jansson (bild 1), landskapssången ”Österbotten” dirigerades av Sören Hakola (bild 2) och folkdansvisan ”Och jungfrun hon går i ringen” dirigerades av Johan Sundqvist (bild 3). ”Sure on this shining night” och ”A Farewell” ackompanjerades på piano av Johnny Nordström (bild 4).

Foto: Johan Hagström

Jubileumskonserten lotsades av två av Studentkören Pedavoces eldsjälar genom tiderna, Jenny Haagensen och Patrik Karlsson.

 

Det var en oförglömlig konsertupplevelse både för koristerna och för konsertpubliken! Tack till alla som kom!

 

Sagt av recensenterna:

” –  Den aktiva kören bjöd i första avdelningen på ett urval ur de senaste årens konsertprogram… Betoningen låg på rogivande, harmoniskt och kontemplativa körsverk. Körens unga klag passar också bra till denna typ av musik där skärpan i dissonanserna framhävs och rytmiken är pregnant.”

”- I Molfinos innerliga O sacrum Convivium presterade kören välklingande pianissimon med klar diktion. Gjeilos Norhtern Lights har ytterligare mognat sedan körens skivinspelning och de bärande linjerna och ackompanjemangen flöt smidigt. I Pärts Bogoroditse Dyevo fick kören öppna spjällen och dess fulla klang fick den slaviska nyans som den bör få.”

– Rolf Nordman, Vasabladet

 

– Nykyinen johtaja, Maria Timoshenko pitää kuorotoimintaa elävänä monin eri tavoin. Hän vaati paljon sisällöllisesti, mutta vie myös samalla kuoroa korkealle taiteelliselle tasolle.”

”- On sääli ettei Vaasan kuoroista juuri ketään ollut paikalla kuuntelemassa. Kyse on kuitenkin alueen mestarisekakuorosta. Konserttiohjelma oli eheä, juhlava, kiinnostava, monipuolinen ja vaihteleva. ”

”-  Soinnillisina helminä kuultiin Molfinon O sacrum convivium ja Stroopen I am not Yours. Juhlakuoron liityttytyä joukkoon sointi muhkeutui ja sovitus laulusta Nu grönskar det ihastuttava vieläkin. Perinteisistä lauluista Sibeliuksen Finlandia-hymni liikutti eniten. ”

– Katariina Korkman, Vaasan Ikkuna

 

Text: Fanny Nyström, Ordförande för jubileumskommittén

Kommenteringen är stängd.