Körsång, kärlek och konserter

Aktuellt,Pedavoces 40-års jubileum

Pedavoces hedrar minnet av dirigenten Brita Smeds

16 feb , 2014, 21.01 pedablogg

 

 

 

Brita Smeds (1964-1995) fungerade som dirigent för Studentkören Pedavoces från hösten 1994 fram till den 15.2.1995. Hon var född i Kronoby men familjen bosatte sig senare i Solf. Efter studentexamen 1984 studerade hon på Sibelius-Akademin i Helsingfors. Där utbildade hon sig till musiklärare och hennes huvudinstrument var flöjt. Under studietiden fungerade Smeds som dirigent för Finska Missionsällskapets kör Furahakören. Hon har också själv sjungit med i kammarkören Psallite och Jubilatekören. 1992 flyttade Smeds till Jakobstad där hon arbetade som musiklärare på Rådmans och Oxhamns högstadieskolor samt på Jakobstads gymnasium. Vid sidan om detta ledde hon också Missionskören.

Brita Smeds var en sprudlande glad och mycket inspirerande dirigent som med sin energi gav hela kören ett lyft. Hon stortrivdes med att musicera tillsammans med andra, och hennes energi var otroligt inspirerande. Den sociala gemenskapen kombinerat med musik var mycket viktig för henne.

På vändagen den 14.2.1995 hade Pedavoces ett uppträdande i Rewell Center, och sjöng även på Österbottens högskolas musiksits. Det var en lyckad kväll, och Brita hade stora ambitioner för den fortsatta verksamheten i kören. Tyvärr förolyckades hon i en bilolycka följande morgon på vägen till Jakobstad.

Till minnet av Brita Smeds instiftades Musiksitspriset som utdelas under den Musiksits som Studentkören Pedavoces och Rockföreningen vid Åbo Akademi i Vasa ordnar årligen kring den 14.2. I år går den av stapeln torsdagen den 6.3.2014.

Lördagen den 15.2.2014 hade det gått 19 år sedan Britas bortgång. En delegation från Pedavoces besökte graven i Solf och hedrade minnet av körens soliga och glada dirigent som dog enbart 30 år ung.

/Jubileumskommittén

, , , , ,

Kommenteringen är stängd.