Körsång, kärlek och konserter

Okategoriserade

Joel Nilson – mannen bakom jubileumssviten

3 apr , 2014, 14.33 pedablogg

 

 

Idag är det exakt en månad kvar till vårens absoluta höjdpunkt: jubileumskonserten! Denna går alltså av stapeln lördagen den 3.5 kl. 14.00 i Vasa stadshus. På konserten uppträder både aktiva kören och jubileumskören. Jubileumskören kommer att bjuda på pärlor från körens 40-åriga historia och aktiva kören uruppför en jubileumssvit, ”Kom min morgondag”, komponerad åt kören av den svenske tonsättaren Joel Nilson. 

Vem är då Joel Nilson? Nilson (f. 1982) ingår i den svenska vokalensemblen Vocado, som Pedavoces inledde samarbete med redan våren 2012, då vi hade gemensam vårkonsert i Vasa. Vocado består av sex medlemmar som sjunger allt från visor och folkmusik till pop och jazz. 

3

 

Nilson har spelat piano sedan han var liten, men hade egentligen inte för avsikt att ägna sig åt musik som yrke. Istället började han efter gymnasiet studera bland annat litteraturvetenskap och statskunskap. Han tog dock ett sabbatsår från studierna för att börja på musiklinjen vid Sjöviks folkhögskola. Det var där han fick kontakt med dem som sedan skulle bli vokalensemblen Vocado. 

Efter två år på folkhögskolan insåg Nilson att det var musik han ville jobba med och sökte till Musikhögskolan, där musikteori blev hans huvudämne. Fyra år senare var han färdig musiklärare och lämnade studielivet bakom sig. För tillfället jobbar han som musiklärare vid högstadiet i Köping och sjunger och uppträder däremellan med Vocado. ”Kom min morgondag” komponerade han sommaren 2013 till Pedavoces.

Texterna i ”Kom min morgondag” är skrivna av Gunnar Björling. Björling (1887-1960) var en finlandssvensk poet, känd för sin modernistiska dikter. Björling gav under sin livstid ut runt tjugo diktsamlingar. Texterna till jubilumssviten är hämtade från Där jag vet att du (1938) och Ohjäpligheten (1943).

 

Så här säger några korister om verket:

”vackert och stämningsfullt, men tempomässigt krävande”

”verket är en blandning av roligt och allvarligt, av svängigt och lugnt, det är en spännande helhet!”

”de tre styckena skapar en fin helhet med intressanta rytmer och stämningsfulla melodier” 

Vi ser alla fram emot att uruppföra verket, det kommer säkerligen att bli en av konsertens höjdpunkter. Pricka alltså in lördagen den 3.5 i din kalender, denna konsert vill du inte missa!

Kommenteringen är stängd.