Körsång, kärlek och konserter

Okategoriserade

Körens första Kvartettlördag 25.10

9 Nov , 2014, 08.38 pedablogg

 

Oktoberlördagen gryr grå och tråkig men tro inte att det är en vanlig lördag. Nej, för det är dagen då Studentkören Pedavoces första kvartettävling går av stapeln.

Före jag går vidare kan en förklaring vara på sin plats. Vad då för kvartettlördag? Pedavoces har nyligen lagt grunden för en aktiv kvartettverksamhet inom kören. Det är mycket givande och lärorikt för en korist att sjunga i en mindre ensemble bland annat i och med att varje sångare lär sig att ta ansvar för sin egen stämma. Under kvartettlördagen övas en viss repertoar in. Denna repertoar spelar en viktig roll när det kommer till att skicka ut ensemblerna på uppträdanden. Det är nämligen möjligt att hyra in en kvartett eller dubbelkvartett från Pedavoces.

Men tillbaka till kvartettlördagen. Förväntansfulla korister samlas i Academill redan på morgonen för att öva inför den stora kvällen. Knappast så många lider av scenkramp när det gäller att uppträda i en kör inför en fullsatt kyrka. Hur många som är modiga nog att träda fram och dra en trudelutt i mindre ensemble är en annan fråga. Själv är jag både i rollen av deltagare och av arrangör under dagen. Dubbel spänning är… dubbel spänning?

Övningstiden flyger iväg och min grupp lär sig småningom stämmorna till den nya repertoaren samtidigt som vi börjar låta samsjungna trots att det är första gången vi utgör en ensemble. Efter en dags träning känns det tryggt att uppträda.

Sedan blir det ju kväll. Stunden är inne. En middag avnjuts, sånger sjungs och stämningen är högst gemytlig. Slutligen är det dags för dagens höjdpunkt – kvartettävlingen. Låt kampen om Helsingforskannan börja! En ensemble efter den andra fyller foajén med ljuva harmonier och fyndiga koreografier. Juryns uppgift är inte lätt, kampen är jämn, men slutligen utses en värdig vinnare. Även om alla inte kan vinna kannan, förtjänar alla att känna sig som vinnare efter att ha övat, uppträtt och bidragit med fantastiska bidrag i tävlingen. Efter denna dag känns det tryggt att skicka ut mindre ensembler från kören på större och mindre uppträdanden. Kanske du också känner för att berika ditt evenemang med en musikalisk upplevelse?

 

/ Kvartettmästare

Kommenteringen är stängd.